26

Van 17 tot 21 januari zet BOZAR de deuren open voor het Bridges Festival. Het Paleis toont enkele Oost-Europese filmparels die gedraaid werden na de val van de Sovjet-Unie, toen de voormalige Sovjetrepublieken langs de oostgrens van Europa hun onafhankelijkheid vonden.
In een drieledig programma belichten we het gebied waaruit doorgaans maar weinig films ons witte doek bereiken. Zo komt het onvermijdelijke Oekraïne aan bod, met zijn strijdlustige films. Sinds 2010, en des te meer sinds de revolutie van 2014 op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, kent het land een bruisend artistiek landschap. Georgië neigt meer naar ingetogen en sociaal geëngageerde films, waarin het gezin en landschappen centraal staan, net als de impact van de geopende grenzen op de plaatselijke tradities. Een laatste luik staat in het teken van de grenslanden, van Wit-Rusland tot Armenië, waar de filmproductie veeleer bescheiden blijft.
Elk van deze landen werd in een recent verleden bevrijd van het esthetische en ideologische juk van de Sovjet-Unie. Hun identiteit zit dan ook geworteld in de Europese én de Russische geschiedenis, met een bijzonder rijke culturele mix en wisselwerking als resultaat. Maak kennis met deze haast onbekende filmwereld in het bijzijn van de regisseurs.
 

 

Voorbij