09

18:30 Lezing over Indonesische cinema door Budi Irawanto

20:00 Film Opera Jawa - garin Nugroho
In aanwezigheid van Garin Nugroho

De films van Garin Nugroho konden al op bijval rekenen in Cannes, Berlijn en Venetië. Ze ontwaren de diversiteit aan Indonesische culturen en maken die toegankelijk voor een publiek in alle hoeken van de wereld.
De Indonesisch-Oostenrijkse musical Opera Jawa werd in 2006 gedraaid door filmregisseur Garin Nugroho en brengt de traditionele Javaanse klassieke muziek en dans naar de opera, in een verhaal dat is geïnspireerd op de ontvoering van Sita, zoals beschreven in de Ramayana. Bij het pas getrouwde koppel Setyo (Martinus Miroto) en Siti (Artika Sari Dewi) loopt de communicatie stroef,  zoals bij zo veel koppels. Hun winkel met aardewerk dreigt failliet te gaan, maar Setyo is vastberaden de eindjes aan elkaar te knopen, met als gevolg dat Siti zich eenzaam voelt. De vervreemding tussen hen wordt des te groter door de aanwezigheid van Ludiro (Eko Supriyanto), een verwend personage van rijke afkomst, dat vrijwel altijd zijn zin krijgt. In de epische stijl van de (Javaanse) Ramayana, vertelt dit verhaal over wat er nodig is om Siti’s hart te veroveren.
Opera Jawa was een van de zeven films die werden gedraaid op bestelling van het Weense festival New Crowned Hope 2006, ter gelegenheid van 250 jaar Wolfgang Amadeus Mozart.