11

De vertoning wordt gevolgd door een gesprek tussen Philippe Terrier-Hermann en Smaïn Laacher.


Gesterkt door de samenwerking met socioloog Smaïn Laacher belicht Philippe Terrier-Hermann in zijn film Des hommes en trop de manier waarop de Westerse mens het begrip ‘de ander’ invult. De artiest reikt stof tot nadenken aan over het semantische beeld van migranten. Lichamen in vrije val, die niet op rechten kunnen steunen en evenmin gedragen worden door de aarde onder hun voeten. De artiest deelt zijn filosofische vragen met ons in een dialoog tussen vrouwen op leeftijd en deze mannen die als opgejaagde dieren rondtrekken en hun verhaal voor de camera vertellen. Aangrijpende fictie die ons toont wat een leven in illegaliteit betekent en de angsten en waanbeelden in beeld brengt die het in ons collectieve onderbewustzijn oproept.

 

De Thalie Art Foundation coproduceerde in 2016 de film Des hommes de trop van Philippe Terrier-Hermann, waarvoor de onderzoeken van Smaïn Laacher bijzonder waardevol bleken.

 

Na zijn studie Fotografie aan het School of the Art Institute in Chicago voltooide hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam zijn eerste fotoreeks. In zijn video’s en foto’s wil hij telkens weer onze fascinatie voor clichébeelden belichten en de manier waarop die ons beïnvloeden.