28

Voor de vernissage zullen twee kunstenaars van Watching You, Watching Me – met name Julian Roeder en Mari Bastashevski – een rondetafelgesprek leiden met maximaal 10 deelnemers uit verschillende disciplines en sectoren. De tentoonstellingsbezoekers kunnen het gesprek volgen of hun bezoek ongestoord verderzetten.
De kunstwerken die door de artiesten worden voorgesteld, dienen als vertrekpunt. Het overkoepelende onderwerp is echter het feit dat overheden en bedrijven wereldwijd de communicatie en handelingen van miljoenen burgers, miljoenen mensen volgen. Gerechtvaardigd? Wettelijk? Chelsea Manning en Edward Snowden legden op eigen risico en ondanks de tol die ze daarvoor betaalden de beteugelende en discriminerende werkwijzen van – ook democratische – overheden bloot. Ons recht op privacy staat op losse schroeven, ons recht op vrijemeningsuiting wordt aan banden gelegd.

Voorgesteld door STAL - Sciences, Technologies, Arts, Lab - een initiatief van BOZAR, VUB en ULB  - en CPDP - International Computers, Privacy and Data Protection Conference.

Met steun van weKONEKT.brussels


PROGRAMME

19:00 Welkomstwoorden

Paul Dujardin, CEO of the Centre for Fine Arts
Paul de Hert, Co-founder of Privacy Salon, Director of CPDP, Professor at VUB & Tilburg University
Marleen Wynants, Director VUB Crosstalks and Coordinator STAL 
Dirk Jacobs, Professor in sociology, ULB
Heather Grabbe, Director, Open Society European Policy Institute
Siobhan Riordan, Exhibition Specialist, Open Society Documentary Photography Project

19:30 Bezoek aan de tentoonstelling + start rondetafelgesprek met Julian Roeder en Mari Bastashevski
20:30 Einde van het rondetafelgesprek & drink