15

Het wereldvermaarde duo Millicent Hodson en Kenneth Archer, aka de ‘dance detectives’,  gaan op zoek naar de ziel van vervlogen dansstukken van legendarische dansers en choreografen als Vaslav Nijinski, George Balanchine en Jean Borlin. Ze praten met getuigen en speuren overlevenden op om de balletten zo getrouw mogelijk te reconstrueren. Op dinsdag 20 februari stellen ze in BOZAR scherp op de reproducties van kostuums en decors die Fernand Léger maakte voor de balletten La création du monde (1923) en Skating-Rink (1922).

De Franse dirigent, componist en leraar Darius Milhaud (1892-1974) vervlocht in La création du monde jazzklanken en Braziliaanse ritmes om beelden van een nieuwe wereld op te roepen die mijlenver stonden van de puinhoop die de Eerste Wereldoorlog had nagelaten. Ook Léger schaarde zich achter deze ‘Afrokubistische’ fantasie en verwerkt artistieke vormen in zijn ontwerpen die geïnspireerd waren op de Afrikaanse cultuur.
Skating-Rink is een van de notoire ‘ballets suédois’ die tussen 1920 en 1925 in Europa en de Verenigde Staten werden opgevoerd onder leiding van de Zweedse kunstverzamelaar Rolf de Mare (1888-1964). Als rapsodie van dans, drama, schilderkunst, poëzie, muziek, acrobatie, circus, film en pantomime kregen ze al snel de reputatie de ‘synthese van de moderne kunst’ te zijn. Zo ook de kostuumontwerpen van Léger.