26

De Bulgaarse kunstenaar Nedko Solakov heeft een video-installatie gemaakt. BOZAR bestelde die omdat Bulgarije in de eerste helft van 2018 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich neemt. Some Bulgarians bestaat uit zes video’s die simultaan en doorlopend te zien zullen zijn in de Hortahal van BOZAR. Hieronder legt Solakov uit welk concept er achter de installatie zit en de kunstenaar zal die tekst ook met de hand schrijven op de muur boven de schermen:

Onlangs vroeg een vooraanstaande Europese kunstinstelling me om na te denken over een politiek onderwerp, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, en er een project rond te ontwikkelen ter ere van het zes maanden durende Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, in de eerste helft van 2018, als opvolger van Estland en voor Oostenrijk die taak op zich neemt. Een werk dat te maken heeft met Bulgarije, een land waar ik zielsveel van houd, maar dat ongetwijfeld het armste en meest corrupte is van de 28 EU-lidstaten.
Ik twijfelde niet en besloot zes van de meest creatieve Bulgaren (toch volgens mij) slechts één vraag te stellen. Sommigen ken ik al vele jaren, anderen heb ik persoonlijk opgezocht voor dit project, maar allemaal hadden ze al een plaatsje veroverd, in mijn hoofd en in mijn hart, door hun prestaties als schrijver, performer, zanger, animator, podiumkunstenaar en curator, niet alleen in Bulgarije maar over de hele wereld. Ze stemden er allemaal mee in om mijn vraag voor een camera te beantwoorden en ik ben Georgi Gospodinov, Ivo Dimchev, Ruth Koleva, Theo Ushev, Javor Gardev en Iara Boubnova ongelofelijk dankbaar dat hun antwoorden me zes extra redenen gaven om deze tekst vanuit Sofia te schrijven, en niet vanuit ballingschap. 
Dit is de vraag, en voor burgers uit andere EU-landen is ze niet echt relevant: Waarom woon je in Bulgarije (of keer je er geregeld naar terug)?

In het kader van het Balkan Trafik!-festival.

Wist je dat?

  • Recordlente voor BOZAR

    De voorjaarsexpo’s van BOZAR lokten reeds 270.000 bezoekers. Last chance om de retrospectieve van Fernand Léger te bezoeken, nog tot nu zondag!

    lees meer
    — gepubliceerd op