24

Tijdens de derde editie van het festival ITALIA IN DOC, georganiseerd door het Brusselse Istituto Italiano di Cultura, zullen de meest opmerkelijke Italiaanse documentaires van het voorbije jaar ons opnieuw meenemen op een reis doorheen het verleden en het heden. Zoals bij elke editie zullen er twee prijzen worden uitgereikt: de publieksprijs en de prijs van de jury, met Jean Gili als juryvoorzitter en INSAS-directeur Laurent Gross en regisseuse Flo Flamme als juryleden.

Dit jaar is het thema ‘reizen’, reëel of metaforisch, in verscheidene documentaires aanwezig. Zo zoeken mensen in Italië een nieuwe start (Ibi), of verlaten ze het land op zoek naar hun roots (Talien). Een documentaire kan echter ook een reis zijn doorheen de filmgeschiedenis. Denk maar aan de film die Jean Rouch, een van de belangrijkste etnografen en cineasten van de naoorlogse cinema, in Turijn draaide en waarvan de making-of bewaard is gebleven (L’Enigma di Jean Rouch a Torino. Cronaca di un film raté).

De afsluiter van het festival wordt een buitengewone avond met de avant-première van een nooit eerder vertoonde documentaire van Ermanno Olmi die onlangs herontdekt werd: Il tentato suicidio nell’adolescenza (T.S. Giovanile) uit 1968.

Paolo Grossi
Director

festivalcatalogus:

Voorbij