25

Balthasar-Neumann-Chor & EnsembleThomas Hengelbrock leiding – Katja Stuber sopraan – Marion Eckstein alt – Jan Petryka tenor – Reinhard Mayr bas

Programma

Missa superba Johann Kaspar Kerll
Requiem, KV 626 Wolfgang Amadeus Mozart


Het Requiem van Mozart is altijd blijven fascineren. Vanaf de anonieme bestelling van het werk tot de uiteindelijke compositie die – afgebroken door de dood van de componist – door Mozarts leerling Franz Xaver Süßmayr werd afgewerkt, is de beroemde dodenmis door mysterie omhuld. Maar bovenal opmerkelijk, is de metafysische schoonheid van dit weergaloze stuk muziek die het onverwoestbaar maakt. Van alle ensembles die de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk beoefenen, is het Balthasar-Neumann-Chor & Ensemble van Thomas Hengelbrock ongetwijfeld een van de meest geschikte om de verhevenheid van het werk tot uiting te brengen. Het programma wordt nog aangevuld met de Missa Superba van Johann Caspar Kerll, een van de bekendste Duitse katholieke muzikanten uit de 17e eeuw, voor wie Bach een grote bewondering had.

 

Wist je dat?

  • Requiem met een hoek af

    De schokkende vandalenstreek op de Expo 58, of waarom de fans van Mozart Brussel altijd met een scheef oog zullen bekijken.

    — gepubliceerd op