01

musicAeterna orchestra and chorus of Perm OperaTeodor Currentzis leiding – Zarina Abaeva sopraan – Hermine May mezzo – René Barbera tenor – Tareq Nazmi bas

Programma

Messa da Requiem Giuseppe Verdi


Op 22 mei 1873 stierf de grote dichter van de Risorgimento (de eenmaking van Italië), Alessandro Manzoni, aan de gevolgen van een val op de trappen van de San Fedele-kerk in Milaan. Hij werd 88 jaar. Nog geen twee weken later kondigde Verdi aan uitgever Giulio Ricordi aan dat hij een Messa da Requiem wilde componeren ter nagedachtenis van de net overleden dichter, wiens patriottische overtuigingen hij deelde. Het resultaat was een van de mooiste verwezenlijking in het genre, zo expressief dat sommigen het stuk omschreven als “een opera vermomd als kerkelijk werk”. Verdi gebruikte in zijn compositie dan ook alle muzikale technieken die hij na de compositie van 26 opera's had ontwikkeld.

 

Wist je dat?

  • A Short History of Death

    Sinds de vijftiende eeuw heeft het requiem – ook missa pro defunctis genoemd – componisten aangezet tot enkele van de mooiste werken uit de muziekgeschiedenis.

    — gepubliceerd op