26

Le Concert SpirituelHervé Niquet leiding – Véronique Gens Armide – Tassis Christoyannis Hidraot, La Haine – Reinoud Van Mechelen Renaud – Chantal Santon Jeffery Phénice, Lucinde – Katherine Watson Sidonie, une Naïade, une Nymphe, un Plaisir – Philippe-Nicolas Martin Aronte, Artémidor, Ubalde – Zachary Wilder Le Chevalier Danois

Hervé Niquet en zijn Concert Spirituel schitteren op ons podium met Armide, de meest afgewerkte opera van de elf lyrische treurspelen die volgden uit de samenwerking tussen componist Jean-Baptiste Lully en librettoschrijver Philippe Quinault. Het werk werd deels ontleend aan Tasso’s Gerusalemme liberata en vertelt het verhaal van de onbeantwoorde liefde van Armide (Véronique Gens), een tovenares en nicht van de koning van Damascus die de kruisvaarders neersloeg, voor de ridder-kruisvaarder Renaud (Reinoud Van Mechelen). Voorstanders van de Franse muziek in de ‘Buffonistenstrijd’ (over welke muzikale stijl primeert: de Franse of Italiaanse) bejubelden Armide. Volgens hen belichaamde het werk in het midden van de 18e eeuw, verschillende decennia nadat het gecomponeerd werd, de essentie van de Franse geest.

Luister naar de playlist "Early Music" op Spotify

Wist je dat?

  • Portret: Reinoud Van Mechelen

    De jonge Belgische tenor Reinoud Van Mechelen heeft de wind in de zeilen. Met zijn lichte timbre, expressiviteit en uitstekende articulatie laat de zanger een frisse wind waaien door de barokmuziek. Een gesprek naar aanleiding van het ‘portret’ dat BOZAR dit seizoen aan hem wijdt.

    — gepubliceerd op