13

Sergey Khachatryan viool – Lusine Khachatryan piano – Narek Hakhnazaryan cello

Programma

Pianotrio nr. 5, op. 70/1, "Geestentrio" Ludwig van Beethoven
Trio élégiaque nr.1, voor piano, viool en cello in g Sergej Rachmaninov
Six Pictures for piano solo Arno Babadjanian
Pianotrio Arno Babadjanian


De Grote Zaal Henry Le Bœuf baadt tijdens dit concert in een Armeens sfeertje. De drie artiesten op het podium, Sergey Khachatryan – dit seizoen in de kijker met een ‘Portret’ –, zus Lusine en cellist Narek Hakhnazaryan zijn alle drie afkomstig uit Jerevan en breken een lans voor Armeense muziek.
Het Sergey Khachatryan Trio laat je kennismaken met het werk van Arno Babajanian – meer bepaald met zijn Pianotrio in fa kruis klein, meteen ook het bekendste en meest succesvolle werk van de Armeense componist. Babajanian haalde veel inspiratie uit de Armeens folklore, maar oversteeg die tegelijkertijd. Zijn trio is geschreven in een laatromantische stijl, en is dan ook schatplichtig aan zijn Babajanians voorbeeld Aram Chatsjatoerjan en Sergey Rachmanioff.
Geen toeval dus dat ook die laatste op het programma staat. In zijn jeugdige Eerste pianotrio treffen we reeds alle elementen aan die zijn muziek later zo populair maakten: weidse gebaren, een aangrijpende melancholie en zangerige lyriek.
Diezelfde elementen tekenen ook het trage deel van Beethovens Trio, op. 70/1. De dramatiek van die beweging en de vele sfeerwisselingen erin leverden het werk zijn bijnaam van “geestentrio” op.