21

Belgian National OrchestraHugh Wolff leiding – Augustin Hadelich viool

Programma

Sensemayá, R.48, 67 Silvestre Revueltas
Concerto voor viool en orkest nr. 2, Sz. 112 Béla Bartók
Symfonie nr. 6, op. 74, "Pathetische" Pjotr Tsjaikovski


“De slang […] Sla hem! Vooruit sla hem!” In Sensemayá (1934) dicht de Cubaanse schrijver Nicolás Guillén over de rituele slangendans van de Palo Monte, een Afro-Caraïbische religie. De bezeten ritmes van de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas evoceren het offerritueel waarin de dood van het reptiel dient tot heling van de mensheid. Revueltas’ revolutionaire idealen werden gevoed tijdens zijn verblijf in Spanje gedurende de Burgeroorlog (1936-39).

Gebukt onder diezelfde dreiging van het opkomende fascisme werkte Bartók, kort voor zijn gedwongen emigratie naar Amerika, aan zijn Tweede vioolconcert (1938). Net als Revueltas liet Bartók zich daarbij inspireren door volksmuziek. Voor het eerst opgevoerd in 1939 door zijn vriend Zoltán Székely zal het concert vanavond gebracht worden door Augustin Hadelich —Instrumentalist of the Year 2017, Musical America.

De Zesde Symfonie (1893) van Tsjajkovski voegt nog een verboden passie toe aan het programma. “Hem zien, hem horen, hem dicht bij me voelen is noodzakelijk voor mijn geluk.” De Zesde door Russische grootmeester betiteld als Pathétique (tragisch) werd opgedragen aan Vladimir – Bob – Davydov, zijn neef en geheime liefde. Tsjajkovski stierf een paar dagen na de bejubelde première. In zijn nalatenschap benoemde hij Bob als erfgenaam van zijn muziekrechten.