26

00:30 > 02:00 Dubioza Kolektiv (BA) & Frenkie (BA), Dzambo Aguševi Orkestar (MK)

Dubioza Kolektiv zag het levenslicht in 2003. De Bosnische groep vermengt traditionele klanken met diverse hedendaagse invloeden zoals ska, reggae, hiphop en electro. Het succes van de groep ging niet onopgemerkt voorbij in een regio die het destijds economisch moeilijk had. Van meet af aan lapten de groepsleden tradities aan hun laars en wilden ze de futloze lokale muziekproductie uit het slop halen. Na de verschijning van hun debuutalbum in 2004 regen de muzikanten de successen aaneen, onder meer met Blam, uit de film Na Patu van Jasmila Žbanić, een Bosnische regisseuse die met haar film Grbavica in 2005 de Gouden Beer in de wacht sleepte op het filmfestival van Berlijn.

Dubioza Kolektiv leeft mee met maatschappelijke kwesties en wijdde daarom zijn laatste album Happy Machine aan de manifestaties in Turkije en de Syrische vluchtelingen die door de onverschilligheid aan hun lot worden overgelaten. Het gezelschap doet grenzen vervagen, zowel op geografisch als op artistiek vlak, en werkte al samen met artiesten als Manu Chao, Benji Webbe de Skindred en Dzambo Agusev.

 

Kick-ass from start to finish, Dubioza Kolektiv marries power and positivity...”(PopMatters)
“The best thing at Paléo is coming across a band you’d never heard of before, and get totally blown away. This is what happened to me yesterday with Dubioza Kolektiv... “ (livinginnyon.com)