15

Belgian National OrchestraKazushi Ono leiding – Christiane Oelze sopraan

Programma

Morgendämmerung, Siegfrieds Rheinfahrt, Tod und Trauermarsch (Götterdämmerung) Richard Wagner
Vier letzte Lieder Richard Strauss
Symfonie nr. 6, op. 54 Dmitri Sjostakovitsj


Godenval
Met Götterdämmerung voltooide Wagner in 1876 de droom die hij als jongeman had nagejaagd. Vijfentwintig jaar na het begin van Der Ring des Nibelungen kwam met het vierde en laatste deel een einde aan de saga over de passies van de goden. Met groot geweld verpulverde Wagner de goddelijke tuin der lusten.          
Een groter contrast met het serene afscheid van Strauss is niet denkbaar. De Vier Letzte Lieder (1948) behoren tot de laatste composities van Richard Strauss.  Aan het eind van zijn leven zette de 84-jarige de gedichten van Hesse en Von Eichendorf op muziek. “Mijn handen, ik laat ze niets meer doen. Mijn hoofd, vergeet al het denken. Al mijn zintuigen willen zich nu sluimerend verminderen.” Sopraan Christiane Oelze voert u mee in zijn reflecties op de menselijke natuur en vergankelijkheid.
Na het optrekken van de rook klinkt de melancholie van een eenzame hoorn. Een cri du coeur van een kunstenaar wiens stem niet gehoord mag worden? Sjostakovitsj’ Zesde Symfonie (1939), een werk van bijzondere complexiteit dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft, zal zich openbaren onder de baton van Kazushi Ono.