19

Belgian National OrchestraConstantinos Carydis leiding – Martin Helmchen piano – Stephen Waarts viool – Marie-Elisabeth Hecker cello

Programma

Ritual Alfred Schnittke
Concerto voor piano, viool en cello, op. 56 Ludwig van Beethoven
Coriolanus, Ouverture, op. 62 Ludwig van Beethoven
Symfonie nr. 9, op. 70 Dmitri Sjostakovitsj


I Did It My Way - Beethoven & Sjostakovitsj 
Of het nu gaat om een uniek concert of een buitengewone presentatie, in dit programma alle ruimte voor eigenzinnigheid. Weinig componisten waren zo jong als Sjostakovitsj toen hij op zijn negentiende zijn allereerste symfonie achter zijn naam zette. De première van Symfonie nr. 1 door het Leningrads Filharmonisch Orkest was in 1926 dan ook een opzienbarende gebeurtenis. Knipogend naar vaudeville en flirtend met ondeugende walsen wist Sjostakovitsj de tijdgeest van de roaring twenties in zijn meesterproef te vatten. Zijn studentenjob als pianobegeleider van stille films leidde tot onverwachte plotwendingen in Symfonie nr. 1.
De witte raaf onder Beethovens concerti, zijn eigengereide Tripelconcerto (1803) zal uitgevoerd worden door pianist Martin Helmchen samen met celliste Marie-Elisabeth Hecker (winnares Rostropovich Cello Competition) en Stephen Waarts die u nog kent als finalist van de Koningin Elisabethwedsrijd voor viool (2015). De Griekse dirigent Constantinos Carydis laat de eigenzinnige meesters herrijzen. Uw zintuigen zullen invoelen tot wat de mens in staat is wanneer hij zijn eigen pad bewandelt en zich niet laat leiden door conventies.

Luister naar de playlist "Piano Lovers" op Spotify