01

Belgian National OrchestraHugh Wolff leiding – Mischa Maisky cello – Ilker Arcayürek tenor – Octopus Mannenkoor

Programma

Erlkönig Hans Werner Henze
Variaties op een rococo-thema, voor cello en orkest, op. 33 Pjotr Tsjaikovski
Eine Faust-Symphonie in drei Charakterbildern, nach J.W. von Goethe, S. 108, LW G 12 Franz Liszt


Het duivelspact
Het kwaad heeft dit jaar het Klarafestival in zijn greep. Het festival stapt in de sporen van dokter Faust en legt zijn ziel in handen van Mefistofeles. Honger naar alles omvattende kennis en ongehoorzaamheid spelen een sleutelrol in dit faustiaanse programma.
Franz Liszt nam Goethe’s Faust mee op al zijn reizen. In zijn Faust-symfonie (1857) schetst Liszt op geraffineerde wijze de portretten van de drie hoofdpersonages: dokter Faust zelf, zijn geliefde Gretchen, en Mefistofeles. Verblind door zijn lusten en ambities verkocht Faust zijn ziel aan de duivel. De verlossing komt door het eeuwig vrouwelijke — de zuiverheid van geest is immuun voor de verleidingen van de duivel. Bevrijd uit de greep van Mefistofeles leiden de engelen Faust naar het  Hemels Paradijs.
“Mijn zoon, waarom verberg je zo bang je gezicht?” Wanhopig probeert een vader zijn kind uit handen te houden van de Erlkönig (1996). De kwaadaardige Elfenkoning, als ware hij ontsnapt uit Schuberts gelijknamige lied gebaseerd op Goethe’s ballade, spreidt zijn tentakels uit over Hans Werner Henze’s sinistere compositie. Als we Tsjaikovski mogen geloven dan nam de duivel ook bezit van zijn Rococovariaties. Cellist Wilhelm Fitzhagen bracht zonder medeweten van de componist wijzigingen aan voor de première van 1877. Tsjaikovski was des duivels!