05

Belgian National OrchestraHugh Wolff leiding – Elisabeth Kulman mezzosopraan

Programma

Fantasia on an Ostinato John Corigliano
Carmen (uittreksels) Georges Bizet
De vuurvogel Igor Stravinsky


Re: Beethoven - Pride and Persistence (in antwoord op Beethovens Zevende Symfonie)
De aanhouder wint? Of maakt liefde blind? It takes two to tango. In antwoord op “de apotheose van de dans” — zo omschreef Wagner Beethovens Zevende symfonie (1811-12) — legt dit programma een bijzondere koppigheid bloot bij degenen die geobsedeerd zijn door hun geliefdes.
Voor het tweede seizoen van de Ballets Russes had Diaghilev een spectaculair ballet gebaseerd op Russische mythen en sagen in gedachten. In Stravinsky's Vuurvogel (1910) kruist tsarevitsj Ivan de degens met de kwaadaardige tovenaar Kosjtsjej die zijn geliefde gevangen houdt. Invloeden uit Russische volksmuziek geven de mythische vuurvogel zijn vleugels waarop het magische dier hulp biedt in de queeste van de verliefde prins.
“De liefde is een wilde vogel die zich door niemand temmen laat.” Don José laat zich verleiden door Carmen. Met de sensuele stem van mezzo-sopraan Elisabeth Kulman krijgt Bizets femme fatale pur sang een ziel. Om haar smokkelonderneming te doen slagen manipuleert Carmen de naïeve soldaat. Smoorverliefd volgt hij haar bevelen slaafs op. Tot Carmen hem verruilt voor een nieuwe minnaar en José minachtend afwijst. Zijn volharding slaat om in razernij. Witheet van woede steekt hij haar neer.   
In het allegretto van Beethovens Zevende blijft telkens opnieuw een bepaald thema de kop op steken. Verleid door de vasthoudendheid van dit ostinato laat componist John Corigiano het motief in Fantasia on an Ostinato (1985) in verschillende gedaantes terugkeren.