03

Belgian National OrchestraAntony Hermus leiding – Lorenzo Gatto viool

Programma

Dansen van Galanta Zoltán Kodály
Concerto voor viool en orkest nr. 2, op. 7 (La Campanella) Niccolò Paganini
Assepoester (uittreksels) Sergej Prokofjev


“Indien we andere volkeren willen begrijpen,” schreef de Hongaarse componist en muziekpedagoog Zoltán Kodály, “is er geen betere manier denkbaar dan kennis te maken met hun volksmuziek.” Kodály voegde de daad bij het woord. Dansen van Galánta (1933) zijn geïnspireerd op een herinnering uit zijn jeugd waar iedere zondagmiddag een zigeunerband het stationnetje passeerde waar de vader van de kleine Zoltán werkzaam was als stationschef. Zijn structuur ontleent de compositie aan de Hongaarse volksdans verbunkos.

Van het Hongaars dorpsfeest naar een Italiaanse balzaal waar volksinvloeden weerklinken in Paganini’s Vioolconcert nr. 2 (1826). Het concert dankt zijn bijnaam “La Campanella” (het belletje) taan de triangel in het klinkende thema van de beroemde finale. De iconische Italiaanse violist komt opnieuw tot leven in de virtuoze techniek van de Brusselse Lorenzo Gatto.

Klokkengelui doet Assepoester om middernacht ontwaken uit haar droom. De drie orkestsuites die Prokofiev selecteerde uit zijn ballet Assepoester (1945) behoren tot zijn meest memorabele melodieën. Met “Slow Waltz” en “Amoroso” eindigt dit concertprogramma in een emotionele finale waarin Assepoester en haar prins walsend de avond besluiten.