12

UtopiaVeerle Van Roosbroeck sopraan – Bart Uvyn contratenor – Adriaan De Koster tenor – Lieven Termont bariton – Bart Vandewege bas

20:00 Rondleiding "van Loon" (in het Nederlands)

21:00 Concert Utopia Ensemble

Psalm: Domine ad adjuvandum me Giovanni Gastoldi
Psalm: Dixit Dominus Tomás Luis de Victoria
Psalm 112: Laudate Pueri Josquin Desprez
Pulchra es Giovanni Pierluigi da Palestrina
Antifoon: Salve Regina Cristóbal de Morales
Psalm 121: Laetatus Sum Anonymus
La Luz de Vuestros Ojos Francisco Guerrero
La gracia y los ojos bellos Francisco Guerrero
Antifoon: Ave Regina Caelorum a 5 Cristóbal de Morales
Psalm 126: Nisi Dominus Orlandus Lassus
Psalm 147: Lauda Jerusalem Tomás Luis de Victoria
Ave verum Corpus Richard Dering
Ave Maria à 5 voix Peter Philips
Ave Maris stella Anonymus
Magnificat Nicolas Gombert

22:15 Rondleiding "van Loon" (in het Frans)


In Vlaanderen was de Mariaverering lange tijd een belangrijk deel van de volksdevotie. Daarvan getuigen de talloze kapelletjes langs Vlaamse wegen, de indrukwekkende basilieken, kathedralen en Onze-Lieve-Vrouwe-kerken, maar ook de processies en gezangen waaraan de gelovigen zich overgaven.
De Spaanse bezetting in de 16e eeuw versterkte die trend nog. Zo gaven Isabella, de dochter van Filips II van Spanje, en haar echtgenoot aartshertog Albrecht van Oostenrijk de opdracht tot de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Scherpenheuvel en voor de indrukwekkende Mariacyclus van schilder Theodoor van Loon die er vandaag nog steeds te zien is.
Voor dit unieke muziekprogramma in situ stelde Utopia Mariavespers samen op basis van de structuur van de gekende Vespers van Monteverdi. Het ensemble combineert prachtige psalmen en antifonen met de sublieme gezangen uit het Hooglied, geschreven door Spaanse en Vlaamse componisten als Gombert, de Morales, de Victoria en Lassus.

Luister naar de playlist "Early Music" op Spotify

 

Sara Debroey trok vorig jaar voor KLARA door Vlaanderen, op zoek naar kunstwerken die zich nog op hun oorspronkelijke plek bevinden. Een van de haltes was Scherpenheuvel. Beluister hier de reportage over Theodoor van Loon en zijn Mariacyclus.

Wist je dat?

  • Van Loon... in het wild

    Niet alle werken van Theodoor van Loon hangen deze dagen aan de muren van het Paleis voor Schone Kunsten. Sommige kan je gaan bekijken in hun natuurlijk habitat. In het maffe bedevaartsoord van Scherpenheuvel bijvoorbeeld. Daar zijn Van Loons monumentale schilderijen niet alleen opgefrist, ze krijgen ook een indrukwekkende soundtrack met een concert in situ.

    — gepubliceerd op

Zie ook