13

136 dagen lang zat de Turkse schrijfster en mensenrechtenactiviste Aslı Erdoğan in 2016 in de cel, na een politieaanval op de redactie van de Koerdische krant Özgür Gündem. Nadien verbood de Turkse overheid haar nog maandenlang om naar het buitenland te reizen. Daardoor kon ze bijvoorbeeld in 2017 niet aanwezig zijn op de uitreiking van de Erich Maria Remarque Peace Prize in Duitsland en de Prinses Margriet Prijs voor Cultuur in Nederland.
In de jaren ’90 brak Erdoğan door met kortverhalen en romans. Ze werd eerder opgepikt in West-Europa en de VS dan in Turkije. De wereld die ze beschrijft is donker en pessimistisch, als een gekwetst lichaam. De columns die ze schreef voor de kranten Radikal en Özgür Gündem gaven een stem aan miskende bevolkingsgroepen in Turkije en maakten van haar een geëngageerde schrijfster. In 2017 verscheen Zelfs de stilte is niet meer van mij, een bundeling van teksten over politiek, ballingschap, de overheid en het dagelijks leven in Turkije.
Aslı Erdoğan is in 2018 eregaste van de Foire du Livre.

De Turks-Koerdische schrijver Burhan Sönmez woont en werkt in Cambridge en Istanboel, en heeft stukken geschreven over literatuur, cultuur en politiek voor kranten als The Guardian, Der Spiegel, Die Zeit en La Repubblica. Hij begon zijn carrière als mensenrechtenadvocaat in Istanboel. Na ernstige verwondingen te hebben opgelopen tijdens een politieaanval, werd hij in 1996 overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk voor een intensieve revalidatie. In de Turkse pers wordt hij omschreven als een stille revolutionair binnen de literatuur, die de deur heeft geopend naar de pijnlijke herinneringen van de Koerden. Hij won al verschillende prijzen, zoals de ‘Disturbing The Peace’ Award van de Václav Havel Library Foundation 2017 voor moedige schrijvers die in gevaarlijke omstandigheden publiceren. Zijn boeken werden in 32 talen vertaald. Hij is bestuurslid van PEN International.

De literaire ontmoeting wordt gemodereerd door Kerenn Elkaïm (journaliste).