19

Belgian National OrchestraElim Chan leiding

Programma

Jazz Suite no. 1 (uittreksels) Dmitri Sjostakovitsj
Jazz Suite no. 2 (uitrekksels) Dmitri Sjostakovitsj
Waltzes and Film Music Dmitri Sjostakovitsj


Alvorens een broeierige jazzclub in te duiken lonkt het rode pluche van een bioscooppaleis. Het nieuwe jaar opent veelbelovend met aanstormend talent Elim Chan die vorig seizoen haar gevierde entrée maakte bij het Belgian National Orchestra. Weense walsen, swingende jazz en catchy filmscores zorgen voor onverwachte ontmoetingen en muzikaal vuurwerk aan het begin van 2019.
De jaren dertig kende opwindende tijden voor de Russische componist Sjostakovitsj. Film verloor zijn stilte. Regisseurs zochten een nieuw en verfrissend geluid om hun droombeelden op het zilveren scherm te doen ademen. Sjostakovitsj, die tijdens zijn leven meer dan dertig filmscores achter zijn naam zou zetten, experimenteerde volop met nieuwe instrumenten zoals de flexatoon. Zijn experimenteerdrift beïnvloedde ook de eerste Jazzsuite die hij in 1934 lanceerde.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de partituur van Suite nr. 2 (1938) vernietigd. Eind jaren negentig werd de verloren gewaande compositie gelukkig herontdekt. De verdwenen delen werden gereconstrueerd. Sjostakovitsj werpt hier een speelse blik op jazz, knipogend naar Jiddisch theater en zigeunermuziek.