14

Aurora OrchestraIan Bostridge tenor – Nicolas Altstaedt leiding, cello – Jonathan Coe auteur – Ali Smith auteur – Sulaiman Addonia auteur

Programma

The Protecting Veil John Tavener
"Middle England” Jonathan Coe
Les illuminations, op. 18 Benjamin Britten
“Autumn” Ali Smith
Symfonie, Hob.I:45, "Abschiedssymphonie" Joseph Haydn


Dit lecture concert met de Brexit als thema vindt plaats op 29 maart 2019 – de datum waarop het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen. De langverwachte verlossing van het Verenigd Koninkrijk van het duivelse pact met Europa mag dan nog even worden uitgesteld, sommigen kijken er nog altijd reikhalzend naar uit.
We brengen we de eeuwenoude kunstzinnige banden tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland onder de aandacht tussen een lach en een traan, tussen humor en kritische reflectie. Kunstenaars aan beide zijden van het Kanaal hebben elkaars werk steeds beïnvloed en verrijkt.
Het Britse Aurora Orchestra en tenor Ian Bostridge brengen onder leiding van Nicolas Altstaedt Les Illuminations, een liedcyclus van Benjamin Britten op teksten van de Franse dichter Arthur Rimbaud. Met de “Afscheidssymfonie” van Haydn nemen we met een knipoog afscheid…

Tussen de muziek door lezen de literaire reuzen Jonathan Coe en Ali Smith voor uit hun Brexitromans. Sulaiman Addonia, Britse schrijver met Eritrese roots en woonplaats Brussel, voegt er een nieuw kort verhaal aan toe.

Het ‘Brexit-concert’ onderlijnt wat Europa en het VK verbindt, niet wat ze verdeelt.