25

Uwe Dierksen

Programma

muziek Uwe Dierksen


MUSIC BY

'I SOLISTI DI FRANCOFORTE'

I Solisti di Francoforte is een ensemble met muzikanten uit alle hoeken van Europa. Pianiste Neus Estarellas is afkomstig van Mallorca, studeerde piano in IJsland en Duitsland en treedt in de eerste plaats op als soliste. Ze is vooral actief op het terrein van podiumkunsten en performances. De Griek Giorgos Panagiotidis begon met viool toen hij vijf was. Hij was slechts 13 jaar toen hij in Tsjechië de vioolwedstrijd van Ústí nad Orlicí won. Na zijn studies in München begon hij aan een flitsende carrière. Hij werd lid van het wereldberoemde Ensemble Modern en werkte samen met dirigenten zoals Zubin Mehta, Pierre Boulez en sir Neville Marriner. De jonge Miguel García Casas werd in 1994 in Spanje geboren en is een uitzonderlijke trombonist. Hij is solist trombonist bij het Frankfurter Opern- und Museumsorchester en volgt daarnaast nog een masteropleiding aan de Hochschule der Künste in Bern. En dan is er nog de Franse cellist Hugo Rannou. Hij krijgt nooit genoeg van muziek en voelt zich thuis in tal van genres, van jazz over hedendaagse muziek en kamermuziek tot oude muziek. Rannou studeerde kamermuziek bij o.a. Gerhard Schulz van het Alban Berg Quartet.

DER GEIGER VON FLORENZ – Paul Czinner 
(GER 1925/1926, 82 min)

De jonge Renée kreeg altijd de onverdeelde aandacht van haar geliefde vader. Na zijn huwelijk veranderen de verhoudingen echter. Het meisje laat haar jaloezie spreken en gaat een bittere strijd aan met haar stiefmoeder. Wanneer een verzoeningspoging mislukt, stuurt haar vader de vurige Renée naar een Zwitserse kostschool. Daar vlucht ze weg, de grens over naar Italië, vermomd als herdersjongen. Tijdens haar reis door het land trekt haar vioolspel de aandacht van een schilder. Hij neemt de zogezegde jongeman in huis en vindt algauw zijn muze in Renée …
De kunst van het vioolspel had voor Paul Czinner geen geheimen. Als kind werd hij beschouwd als een virtuoos op het strijkinstrument. Hij schreef de vrouwelijke hoofdrol van DER GEIGER VON FLORENZ speciaal voor Elisabeth Bergner. In 1933 trouwde het koppel in Engeland. Zes jaar later verhuisden ze naar de VS, waar Czinner categoriek weigerde om nog films te maken zonder zijn vrouw. Uiteindelijk ging hij als theaterproducer aan de slag. Begin jaren 50 verhuisde hij definitief terug naar Engeland en maakte hij documentaires over dans en theatermusicals.