09

Vier met ons de 100e verjaardag van de vereniging van Roemenië en Bessarabië op een muziekavond, waarbij een eeuw van ellende, liefde en hoop bezongen wordt, een eeuw van verlangen naar samenhorigheid en van verlangen naar Europa...
Een uitzonderlijk recital wordt U aangeboden door GRIGORE LESE, de virtuoze uitvoerder van Roemeense traditionele muziek met de zangtechniek van zijn voorouders.  Hij wordt begeleid door bijzondere gasten: Mihaela Pletea, sopraan, Maria Chifu, fagot en Olga Podobinschi, piano.
Als musicus met een doctoraat muziekwetenschappen, professor ethnomusicologie, auteur en verdienstelijk journalist is Grigore Lese zoveel meer dan een buitengewoon kunstenaar.  Hij is een belangrijke pleitbezorger van het Roemeense bewustzijn, van de Roemeens cultuur en waarden. 

Hij is geboren in 1954 in de omgeving van Maramures in het Noorden van Roemenië en is overal ter wereld op belangrijke festivals opgetreden, zoals  in Washington, Bloomington, Parijs, Brussel, Berlijn, Athene, Montreal, Basel, Morelia, Frankfurt, Londen….. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het bewaren en  promoveren van de authentieke Roemeense traditionele muziek.  Zijn liederen werden uitgekozen voor prominente films en documentaires in Roemenië en daarbuiten, zoals The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (BBC-productie) en  Wild Carpathia (een productie van Travel Channel). 
Naast verscheidene albums , die in Roemenië zijn verschenen,  heeft de kunstenaar ook Le Chant de Lâpus bij OCORA Radio France in Parijs opgenomen en Cântec Pastoral bij het label Amori in Lausanne.