16

Wat weten we eigenlijk over de bloeiende Iraanse cultuur? Hoe kunnen artistieke kortetermijnuitwisselingen kunstenaars helpen om zich een beter beeld te vormen van de samenleving enen de culturele scene van hun gaststad? Wat is de rol en de positie van kunstenaars die werken in de site-specifieke praktijken? Wat waren hun ervaringen in Antwerpen of Teheran? Hoe beïnvloedt een bepaalde plaats de artistieke praktijk van een kunstenaar? Deze en andere vragen worden belicht tijdens het evenement.
BOZAR nodigt Saddie Choua (BE) en Amir Farsijani (IR) uit om de ervaringen met ons te delen die ze opdeden in respectievelijk Teheran en Antwerpen. Ze verbleven er in het kader van het programma Artist in Residence van BOZAR en AirAntwerpen, in samenwerking met Kooshk Residency in Teheran en de EUNIC. Deze ontmoeting belicht de artistieke praktijken van Choua en Farsijani, net als hun verwezenlijkingen tijdens hun verblijf in Teheran en Antwerpen.

De sessie gaat vooraf aan Welcome to Iran. Focus on performing arts, van 15 tot en met 18 maart bij BOZAR.

Over de kunstenaars:
In haar praktijk neemt Saddie Choua de rol van bewegende beelden in een vrijetijds- en politieke context onder de loep. Ze gaat op zoek naar de invloed van de beelden op de gezamenlijke perceptie van ‘de ander’. Ze belicht de macht van de structuren achter de huidige beeldenindustrie en de vooroordelen en misverstanden die ze teweegbrengen. Tijdens zijn dagelijkse wandelingen door de stad focust Amir Farsijani op de verstedelijkingsprocessen en landschappen. Hij neemt onze band met architectuur onder de loep, en ook hoe we ermee omgaan in onze dagelijkse handelingen.