18

Het festival Palestine with Love, van 3 tot 10 juni, eert deze prachtige en krachtige cinema van de weerstand, met films en documentaires die de Palestijnse film hebben gekenmerkt en ertoe hebben bijgedragen dat Palestina vandaag nog steeds op de agenda staat.

1948. Voor sommigen is dat het geboortejaar van de staat Israël, voor anderen het begin van het langzaam uitwissen van Palestina.

In ieder geval brak in 1948 een nieuw tijdperk aan in het Midden-Oosten, en betekende dat voor de meeste Palestijnen het begin van de grootste strijd van hun leven. Een strijd om te bestaan en gehoord te worden, een strijd om zelfbeschikking.

“Het zijn kunstenaars die ons naar de toekomst leiden. Zij zijn degenen die ons laten voelen wat we nog niet conceptueel uitgedrukt krijgen, die ons in staat stellen om te dromen van een betere wereld”, zo zei Angela Davis ooit. Een uitspraak die des te toepasselijker is voor Palestina. Filmmakers uit het hele historische Palestina namen het voortouw in deze strijd, en toonden de realiteit van het leven in de regio, om zo het Palestijnse volk weer menselijker te maken toen het Westen via de media slechts enkele fragmenten van de werkelijkheid te zien kreeg.

In 1987, aan het begin van de eerste intifada, maakte Michel Khleifi met "Wedding in Galilee" de eerste Palestijnse fictiefilm die binnen het historische Palestina werd gefilmd. En net toen in 2002 de tweede intifada begon, maakte Elia Suleiman met Divine Intervention een van de meest succesvolle Palestijnse films ooit. Kunst als instrument van verzet. Terwijl Israël en de meeste westerse regeringen het Palestijnse volk wilden doen “verdwijnen”, schreeuwden ze harder dan ooit terug: “Wij leven”. Via weerstand en kunst maakte een bezet volk een bijzonder krachtig statement. Ondanks het feit dat ze tegenover een machtig land stonden, dat bovendien gesteund werd door de enige overgebleven supermacht ter wereld, lieten ze zich niet het zwijgen opleggen.

De afgelopen jaren hebben films als 5 broken cameras, Oscar, Salt of this sea, The Times that Remain en Ghost Hunting de mainstream en de muur van stilte doorbroken om Palestina en het Palestijnse volk weer op de kaart te zetten.

Voorbij