18

Amir ElSaffar santur, trompet, voice – Dirk Descheemaeker klarinet – Sylvain Devaux hobo, althobo – Tom De Cock cymbalum, percussie – Jean-Luc Plouvier piano – Igor Semenoff viool – Jeroen Robbrecht altviool – Geert De Bièvre cello – Géry Cambier contrabas – Alex Fostier geluid

“ElSaffar’s melismatic trumpet lines conveyed tremendous lyric beauty, his phrases bending and twisting in ways that Western ears are not accustomed to hearing… among the most promising figures in jazz today.” (Howard Reich, The Chicago Tribune)

De bejubelde trompettist en componist Amir ElSaffar sluit de rangen met het hedendaagse klassieke muziekensemble Ictus. De verfijnde microtonaliteit van Ictus vindt zijn tegenhanger in de Midden-Oosterse maqâm-tradities, die ElSaffar tot in de puntjes beheerst.

De bejubelde Amerikaans-Irakese trompettist en componist Amir ElSaffar is dit seizoen tweemaal aan het werk bij BOZAR, een teken van zijn veelzijdigheid en open-mindness. Eerst staat hij op podium met zijn Rivers Of Sound Orchestra, voor een hypnotiserend concert met jazz vol Midden-Oosterse invloeden. Voor dit concert maakt ElSaffar zijn opwachting met het hedendaagse klassieke muziekensemble Ictus. De groep verkent weinig ontgonnen domeinen van de klassieke muziek. Een daarvan is microtonaliteit, een muzikaal systeem dat is gebaseerd op zeer kleine toonsafstanden en we ook aantreffen in de Midden-Oosterse maqâm-tradities. ElSaffar is na jaren van volle toewijding een absolute maqâmspecialist. Met dit concert stelt de trompettist samen met Ictus een gloednieuwe eigen creatie voor op basis van de fascinerende wereld van de microtonaliteit.

BOZAR trakteert! Luister naar de playlisten op Spotify en ontdek het muziekseizoen ’18-’19 van BOZAR: WORLD / JAZZ