24

SOLD OUT

In aanwezigheid van Daniel Cattier (regisseur) en Annabella Nezri (producer). 

De slavernij is niet ontstaan op de katoenvelden, maar is een veel oudere tragedie die teruggaat tot de beginjaren van de mensheid.
Afrika was vanaf de 7e eeuw meer dan 1.200 jaar lang het epicentrum van een enorme wereldwijde handel in mensen.
Nubiërs, Fulbe, Mandinka, Songhai, Susu, Akan, Yorùbá, Igbo, Kongo, Yao, Somaliërs… In totaal werden meer dan 20 miljoen Afrikanen gedeporteerd en verkocht als slaven. Dit criminele systeem verrijkte en legde de grondslag voor de grootste wereldrijken. De handel was zo uitgebreid dat het lange tijd onmogelijk bleek om deze helemaal te begrijpen en in kaart te brengen. Nochtans doet de geschiedenis van de slavernij een cruciale vraag rijzen: hoe werd Afrika plots het absolute centrum van de slavernij?

 

Daniel Cattier - mederegisseur
Daniel Cattier is een media-adviseur, expert in internationale communicatie en filmregisseur met een internationale achtergrond. Na zijn opleiding geschiedenis en politieke wetenschappen ging hij als onderzoeker aan de slag bij Channel 4. Hoewel hij in België werd geboren en in het VK studeerde, gaan zijn roots terug naar zuidelijk Afrika. Hij is de regisseur van de serie “Kongo – The Great Illusion”, die wordt uitgezonden op Arte, TV5 Monde, RTBF, Histoire en Canvas.

Juan Gélas – mederegisseur
Juan Gélas is auteur en documentairemaker. Al 25 jaar regisseert hij films en brengt hij verslag uit voor Franse en Britse zenders (Arte, France Télévisions, BBC, Channel 4 enz.). Hij regisseerde onder meer de tv-series Noirs de France / Black France (France 5 en Aljazeera English), Lagos Airport (Channel 4) en Painting the Weather (BBC 4).

Coproductie: Kwassa Films