21

Moussem en BOZAR presenteren de elfde editie van de Sufi Night, een avond gewijd aan de rijke en diverse muzikale traditie binnen het soefisme, de spirituele tak van de islam.

Rhoum El Bakkali  Ensemble "Hadra Chefchaounia"
Hadra is een eeuwenoude, exclusief door vrouwen beoefende muzikale soefitraditie uit het Marokkaanse bergstadje Chefchaouen, het centrum van een rijk en diverse muzikaal erfgoed. De hadra is een ritueel van lofzangen, bezweringen en gezongen gebeden, gericht op het bereiken van extase in een goddelijke aanwezigheid.  Het ensemble, geleid door de charismatische Rhoum El Bakkali, bewaarder en doorgeefluik van dit erfgoed, brengt eigen repertoire van populaire, poëtische liederen, gebaseerd op gedichten van Arabische en Andaloesische meesters. Geleidelijk groeien de opzwepende ritmes en percussie van een statig tempo naar een dynamische climax. Deze hadra fascineert zowel door de poëtische teksten en melodieën als door de betoverende choreografie.
Jerusalem Sufi Ensemble
Dit ensemble, geworteld in de spirituele bakermat Jeruzalem, brengt de geweldige kracht tot leven van gebeden en lofzangen die van oudsher weerklinken in de stad. Je krijgt de hemelse stemmen te horen van muezzins van de al-Aqsamoskee uit Jeruzalem en de moskeeën uit Hebron en Nāblus. Ze verrijken het brede klassieke en traditionele repertoire uit Palestina en uit de regio met eigen composities.
Deze “voorstelling van de vergiffenis” dompelt je onder in een intens spirituele Soefi-ervaring. De bezieler van het ensemble, componist en violist Ramzi Aburedwan, kwam in 2008 al naar BOZAR in het kader van het Masarat Palestina-festival. Hij groeide op in een Palestijns vluchtelingenkamp. Zijn bewogen geschiedenis was het onderwerp van verschillende documentaires. Aburedwan beschouwt het als zijn missie om via muziek Palestina leefbaarder te maken.

BOZAR trakteert! Luister naar de playlist "World" op Spotify en ontdek het muziekseizoen ’18-’19 van BOZAR.