17

Geadapteerd voor het toneel door Stratis Paschalis
Regie: Dimitri Tarlow

De fenomenale prestatie De Grote Chimera door M. Karagatsis, continu uitverkocht sinds het eerste optreden, heeft meer dan 100.000 toeschouwers getrokken. Het is door critici geprezen, en is meerdere onderscheidingen toegekend.

Deze krachtige, epische en erotische melodrama is een 20ste eeuw tragedie. Het is een samenwerkingsproductie van Poreia Theatre en het Athens-Epidaurus Festival 2014. Het is bedacht en geregiseerd door Dimitri Tarlow, kleinzoon van  de eminente M. Karagatsis, en artistieke directeur van het Poreia Theater, het zogenaamde Griekenlands "Dostoyefski". De Grote Chimera is vermaard onder Grieken de wereld over, ie wordt vandaag net zoveel gelezen als toen het voor het eerst gepubliceerd werd. Het maakt deel van een trilogie van M. Karagatsis die het leven onderzoekt van buitenlanders in het ruwe en dramatisch land dat is Griekenland vol conflicten tussen de oude tradities en de door oorlogen gescheurd moderne geschidenis.

De hoofdkarakter van de Grote Chimera is Marina, een Franse met een passie voor Griekse kultuur. Zij komt naar Griekenland omdat zij verliefd word op, en trouwt met een Griekse reder, en brengt haar eigen psychologische traumas mee. Griekenland, met zijn sober impliciteit, sleept Marina mee in een hartstochtige draaikolk met geen uitgang, en breng haar tot zelf verwoesting. Karagatsis creert een burgerlijk drama met diepe ideologische zoektochten naar de Griekse identiteit, en de relatie tussen Griekenland en het Westen. Op de canvas van een liefdesverhaal in de vorm van een Ibsenian driehoek, de percepties van het leven, tragedie, realisme, romantische mijmering en soms ook paradox zijn met elkaar verstrengeld. In deze productie, waar toneel en bioscoop zich met elkaar verwisselen menselijke relaties, in al hun moeilijkheid en hartstocht, worden fotos van de realiteit, en fragmenten van een droom.

Rolverdeling:
Marina: Alexandra Aidini
Yiannis: Maximos Moumouris
Minas: Dimitris Mothoneos
Reizena: Sofia Seirli
Lilly - Kalliopi - Vietnamese whore: Irene Fanarioti
Anna, Marina’s daughter: Manio Tarlow
Annezio: Rasmi Tsopela
A Stranger: Dimitri Tarlow

Creative team:
Stage Adaptation: Stratis Pashalis
Direction: Dimitri Tarlow
Set and Costume design: Eleni Manolopoulou
Original music: Katerina Polemi
Lighting Design: AlekosAnastasiou
Movement: Zoe Chatziantoniou
Film Direction: Christos Dimas