21

Dat Scandinavië meer te bieden heeft dan design en crime series is bekend. Ook in de literatuur valt er meer te ontdekken dan thrillers en wijdlopige egodocumenten. Met Northern Lights stellen we drie lumineuze Scandinavische auteurs aan u voor: Johan Harstad, Gunnhild Øyehaug en Dorthe Nors. Auteur en veellezer Annelies Verbeke modereert het gesprek met haar Scandinavische collega’s.

Het werk van de Noor Johan Harstad is grillig en onweerstaanbaar, van absurdistische korte verhalen tot een alomvattende en dus vuistdikke roman als Max, Mischa & het Tet-offensief. Van geheimtip tot publiekslieveling, van Oslo naar Brussel: Johan Harstad!
Gunnhild Øyehaug geldt in Noorwegen als een belangrijke  literaire stem en breekt met haar verhalenbundel Knopen nu ook internationaal door. Haar lichtvoetige en precieze stijl vond alvast fans in Lydia Davis en James Wood.
Met de verhalenbundel Karateslag vond ze wereldwijd een lezerspubliek en met de droogkomische roman Spiegel spiegel schouder schopte ze het tot de shortlist van de Man Booker International Prize: zie daar het Deense talent Dorthe Nors.