16

De performance van choreografe Karin Vyncke draait rond het stilleven dat in tegenstelling tot de schilderkunst voortdurend in beweging is.

“Stilleven interesseert me omdat het suggestief is. De taferelen zijn minutieus samengesteld. Ze weerspiegelen rijk gedekte tafels met keurig geschikte bloemenruikers en fruitschalen, wildtaferelen met dode dieren en geweren en glazen met dieprode wijn. In de performance vervang ik de geschilderde objecten in woorden waarmee ik taferelen suggereer. Maar de tafel is niet meer genoeg, de woorden dringen de hele ruimte binnen. Het stilleven begint alles te bedekken, zoals een vloedgolf.  Zij bedekt uiteindelijk de ganse oppervlakte en bouwt zich om tot een landschap, een klein slagveld, waarvan je de realiteit niet kan ontkennen. En te midden van deze voldongen feiten, wiens woorden het enige spoor zijn, dwaalt Cerberus de hond ...”

Karin Vyncke brengt Nature Morte ou Naturellement Mort in de tentoonstelling Spanish Still Life  tijdens de Dag van de Dans.