20

Over de oorsprong van de bekendste slogan van mei ’68 doen veel versies de ronde. We kiezen er eentje uit. Tijdens een discussie tussen een Renault-arbeider in Billancourt zou een vakbondsman een student die opriep tot solidariteit tussen studenten en arbeiders hebben toegeroepen: ‘Je moet realistisch blijven en niet het onmogelijke eisen.’ Fotograaf en uitgever Jean Mascolo beweert dat hij – als reactie op die uitspraak – de slogan op een muur schilderde in Parijs.

In dit debat blikken we terug op de gebeurtenissen van mei ’68, maar onderzoeken we ook de wortels van de revolte én de erfenis ervan.
We doen dat met Tariq Ali die als studentenleider actief was in Oxford. Hij trok naar Bolivia waar Che Guevara gevangen zat om het proces tegen Régis Debray bij te wonen en is vandaag een van de belangrijkste Britse linkse intellectuelen.
De Vlaamse schrijver en academicus Geert Buelens schreef met De jaren zestig een standaardwerk waarin hij een cultuurhistorische analyse maakt van dit woelige en cruciale decennium.
Discussie gemodereerd door Karl van den Broeck (BOZAR).

Wist je dat?

 • Cultural workers of the world unite

  Mei ’68 sloeg ook toe in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 28 mei ’s avonds hadden kunstenaars en schrijvers verzamelen geblazen in een Brussels café. Er moest iets collectiefs gebeuren.

  — gepubliceerd op
 • Weg van mei

  Niet herdenken of gedenken moeten we met mei ’68, aldus Geert Buelens, maar de les in onze oren knopen en er naar handelen. Wat er op het spel staat is immers niet de geschiedenis maar de toekomst.

  — gepubliceerd op
 • Koken met een ziel

  Iedereen die dat wil, kan twee maal per week aanschuiven aan de gastentafels van Collectactif. Je betaalt wat je wilt, en vooral wat je kunt.

  — gepubliceerd op