23

De revolutie van mei ’68 valt niet lost te zien van de ‘seksuele revolutie’ die op gang kwam aan het eind van de jaren vijftig. De slogan Make love, not war verbindt het persoonlijke (erotische) met het maatschappelijke (politieke). Hij werd vooral populair in de Amerikaanse tegencultuur bij manifestaties tegen Vietnam. Het verwerpen van het monogame huwelijk als een instrument van een autoritair, door mannen gedomineerd systeem gaat terug op ideeën van denkers als Emma Goldman en Wilhelm Reich. Het is deze leerling van Sigmund Freud, die de term ‘De Seksuele Revolutie’ al in 1936 lanceerde.
Een maand na mei 1968 kondigt paus Paulus VI de beruchte encycliek Humanae vitae af. Het verbod op elke vorm van contraceptie zorgde voor een leegloop van de katholieke kerk.

De Britse professor Alana Harris stelde een boek samen dat het ‘schisma’ van ’68 belicht. Opvallend daarbij is dat dezelfde bisschoppen die door de Leuvense studenten werden beschimpt, in het Vaticaan een – vergeefse – strijd voerden om paus te overtuigen de pil toe te laten. De jonge Antwerpse historicus Wannes Dupont onderzocht deze paradox.
Chantal De Smet stond aan de wieg van de Dolle Mina’s, de eerste feministische beweging in ons land. Met de filmmaakster en performer Saddie Choua bespreken we de rode draad van de seksuele revolutie van ’68 tot de #metoo-beweging van vandaag.
Discussie gemodereerd door Cathérine Ongenae.

Wist je dat?

  • ‘Mannen mogen meedoen, als vrouwen de leiding nemen’

    In mei ‘68 sprongen progressieve jongeren op de barricades voor meer inspraak en minder bevestiging van de status quo. “In Vlaanderen is de strijd zelfs vroeger begonnen, wij waren voor op de rest van de wereld”, zegt voormalig ‘Dolle Mina’ Chantal De Smet.

    — gepubliceerd op
  • Koken met een ziel

    Iedereen die dat wil, kan twee maal per week aanschuiven aan de gastentafels van Collectactif. Je betaalt wat je wilt, en vooral wat je kunt.

    — gepubliceerd op