20

Op 28 mei 1968 namen kunstenaars hun intrek in het Paleis voor Schone Kunsten. Ze hielden de centrale hal ‘bezet’ tot 10 juni. Hun actie volgde op die van de studenten van de ULB. Kunstenaar Roger Somville maakte er grote spandoeken die de revolte vertolkten. Een van zijn slogans was: ‘De kunstenaars steunen de terechte eisen van de revolutie.’
Marcel Broodthaers was een spilfiguur tijdens de bezetting, ook al speelde hij een eigen rol. In een gedicht, geschreven op 28 mei, schreef hij: ‘Wij gingen drinken. Daarna gingen we naar huis (Paleis voor Schone Kunsten).’

Programma:

19:30 Film Leuven '68 - Johan Van Schaeren 
20:45 Debat 
De kunstenaars steunen de terechte eisen van de studenten

Protagonisten en bevoorrechte getuigen van mei ’68, uit Brussel en Leuven, halen in dit debat herinneringen op aan die ‘mythische’ maand. Mateo Alaluf leidde de ULB-studenten, Isi Fiszman was de compagnon de route van Broodthaers en Jan Lamers belicht de gebeurtenissen die – gelijktijdig – in Leuven plaatsvonden. Kurt de Boodt (BOZAR) reconstrueerde de bezetting van het PSK en plaatst ze in een reëel perspectief.
Debat gemodereerd door Melat G. Nigussie (BOZAR).

Wist je dat?

  • Cultural workers of the world unite

    Mei ’68 sloeg ook toe in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 28 mei ’s avonds hadden kunstenaars en schrijvers verzamelen geblazen in een Brussels café. Er moest iets collectiefs gebeuren.

    — gepubliceerd op
  • Koken met een ziel

    Iedereen die dat wil, kan twee maal per week aanschuiven aan de gastentafels van Collectactif. Je betaalt wat je wilt, en vooral wat je kunt.

    — gepubliceerd op

Voorbij