20

Palestina is geen alledaagse plaats. In de afgelopen eeuw is de aanblik radicaal veranderd, en werden de Palestijnen tot een versplinterde natie gemaakt. Ontheemding is een centraal thema in de Palestijnse literatuur, die een stem geeft aan mensen in ballingschap, die zich vervreemd voelen of die bang zijn het slachtoffer te zullen worden van een hertekende landkaart. Drie Palestijnse schrijvers lezen voor uit hun werk en bespreken welke invloed de radicaal gewijzigde geografie had op hun persoonlijke en artistieke leven.

Ghayath Almadhoun (1979) is voor het BOZAR-publiek geen onbekende. Hij werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië en woont sinds een paar jaar in Zweden. Hij publiceerde twee bundels in Nederlandse vertaling, waaronder  Weg van Damascus die enkele weken in de boekentoptien stond. In opdracht van het Vlaams-Nederlands huis deBuren schreef hij een Citybook over Antwerpen en over Ieper. Dit jaar was hij te gast op de Nederlandse televisie bij De Wereld Draait Door, tijdens een veelbekeken gesprek met Adriaan Van Dis in Hier is... Adriaan van Dis (bekijk het hier >).
Selma Dabbagh (1970) werd geboren in het Schotse Dundee, en heeft een Palestijnse vader en een Engelse moeder. Ze verdeelde haar tijd tot nu toe vooral tussen de Golf en Europa, en woont momenteel in Londen. Ze schreef een hoorspel voor de BBC, publiceerde enkele korte verhalen en de bekroonde roman Out of It, die het verhaal vertelt van familieleden die ver van elkaar in Gaza, Londen en de Golf wonen.
Karim Kattan (1989) woont in Bethlehem en Parijs, waar hij een doctoraat afwerkt in vergelijkende literatuur. In 2014 stichtte hij el-Atlal, een jaarlijkse residentie in Jericho voor kunstenaars en schrijvers. Hij schreef onder andere voor The Paris Review, Vice’s i-D en The Funambulist. Zijn eerste roman Préliminaires pour un verger futur kwam in 2017 uit bij Elyzad.

Het gesprek wordt gemodereerd door Xavier Luffin, professor Arabische taal- en letterkunde aan de ULB.

Helaas kan Mourid Barghouti niet deelnemen aan het gesprek, hij wordt vervangen door Ghayath Almadhoun.