20

In aanwezigheid van de cineaste

Ce n’est qu’un début, continuons le combat (Das ist nur der Anfang - der Kampf geht weiter, Claudia von Alemann, BRD, 1968-69, 45’, zwart-wit, originele franse versie, digitale projectie)

Een documentaire over de film als wapen in het politieke debat ná mei 68, gedraaid in Parijs door Claudia von Alemann, een jonge Duitse filmstudente. Deze documentaire, een uniek werk vanwege onderwerp en techniek, brengt een concrete bespiegeling van de toenmalige filmkunst. Claudia von Alemann kaart thema’s aan zoals de États Généraux du Cinéma, de opkomst van de video, de oprichting van de filmopleiding aan de universiteit van Vincennes en de verspreiding van films in fabrieken en op het platteland.

Exprmntl 4 Knokke (Claudia von Alemann & Reinold E. Thiel, BRD, 1967-68, 45’, zwart-wit, digitale projectie)

Claudia von Alemann draaide dit bijzondere document eind december 1967 tijdens de vierde editie van het festival EXPRMNTL in Knokke. In het kielzog van de studentenbeweging die Duitsland inmiddels beroerde, legde ze de voortekens van de Parijse revolte bloot die enkele maanden later zou overwaaien en de geschiedenis zou ingaan als mei 68. Yoko Ono, Jean-Jacques Lebel, Armand Gatti, Harun Farocki, Holger Meins, Shirley Clarke, Stephen Dwoskin en Jacques Ledoux zijn enkele van de hoofdrolspelers in deze intrigerende collectieve trip.

“Knokke was een experiment in velerlei opzichten: het was een maatschappelijk laboratorium in een schandaalsfeer, veel meer dan een doorsneefestival gewijd aan ‘auteurscinema’. De geest van mei 68 woedde er al in volle hevigheid. We voelden dat de lont aan het vuur zat en dat er alles aan gedaan werd om de boel tot ontploffen te brengen.” (Jean-Jacques Lebel)

“Achteraf beschouwd luidde EXPRMNTL 4 het einde in van de co-presence tussen politiek en avant-garde, en esthetiek en politiek. Daarna gaan ze elke hun eigen weg. Vanaf 1968 werd hun scheiding onvoorwaardelijk.” (Harun Farocki) 

Wist je dat?

  • Cultural workers of the world unite

    Mei ’68 sloeg ook toe in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 28 mei ’s avonds hadden kunstenaars en schrijvers verzamelen geblazen in een Brussels café. Er moest iets collectiefs gebeuren.

    — gepubliceerd op
  • Koken met een ziel

    Iedereen die dat wil, kan twee maal per week aanschuiven aan de gastentafels van Collectactif. Je betaalt wat je wilt, en vooral wat je kunt.

    — gepubliceerd op