23

In de zomer van 2018 en in het kader van BOZAR OPEN AIR zet de Brusselse landschapsarchitect Bas Smets en ‘POOL IS COOL’ een tijdelijke, openbare installatie op in de Baron Hortastraat, langs het Paleis voor Schone Kunsten.

Beide partners van BOZAR vertrekken vanuit een gesloten ecosysteem en dachten verder na hoe die zich kan inschrijven in het netwerk van groene zones in Stad-Brussel. De aangeplante bomen van Bas Smets en de shadow pool van POOL IS COOL hokken de duur van een seizoen samen en creëren, mede dankzij het design van studio Piovenefabi, een groene ontmoetings- en ontspanningsruimte, open voor iedereen en voorzien van een zomerprogramma vol culturele activiteiten en een bar uitgebaat door de GUINGUETTE van het Park van Vorst

The Half Circus - opgetrokken in de marge van de tentoonstelling rond Fernand Léger

"Ga naar het circus. Niets is zo rond als het circus. Het is een reusachtige kom waarin ronde vormen gestalte krijgen. Alles sluit onophoudelijk op elkaar aan. De piste is heer en meester, zet de toon en fascineert. Het publiek is als een beweeglijk decor dat verandert naargelang wat er gebeurt op de piste. Er wordt gesprongen, gevallen, geroepen, gelachen. [...] Verlaat de rechthoeken, laat de geometrische ramen voor wat ze zijn en treed binnen in het land van de cirkels in beweging ..." Fernand Léger, vrije vertaling uit Cirque, 1950

De installatie wordt met de zomer verlengd, om als paviljoen dienst te doen en doorheen het programma van de partners van BOZAR tot leven te worden gewekt.

No POOL FOR EVERYONE

In tegenstelling tot de meeste Europese steden heeft Brussel GEEN plaats om in open lucht te zwemmen. Eind jaren 1970 sloot het laatste openluchtzwembad in de stad de deuren en ging daarmee ook een hele zwemcultuur kopje onder. Pool is Cool is van mening dat zwemmen in open lucht veel meer brengt dan een gezonde portie beweging: het werkt sociaal contact in de hand, haalt de band tussen mens en natuur aan en heeft een duurzame invloed op de levenskwaliteit in de stad. Tijdens BOZAR Open Air 2017 bewees THE BIGGEST POOL hoe leuk een openluchtzwembad in hartje Brussel wel kan zijn. Dit jaar gaf de overheid echter geen toestemming en moeten we het dus stellen met NO POOL FOR EVERYONE! Kom gezellig zonnebaden rond NO POOL.

Bocanada - Graciela Sacco

De tentoonstelling RESIST! – The 1960s protest, photography and visual legacy start al in de openbare ruimte, meer bepaald in de Baron Hortastraat, met een reeks posters van Graciela Sacco die onrust stoken aan de muur tegenover de ingang van BOZAR. Bocanada (1994-2015), Spaans voor ‘gebakken lucht’ of ‘leegte’, toont een reeks close-ups van geopende monden die uiteenlopende betekenissen overbrengen, van honger tot ongenoegen. Een reeks spandoeken van de Russische kunstenaar en activist Artem Loskutov treedt in dialoog met het werk. Loskutovs doeken herinneren aan een bepalend moment in de geschiedenis van BOZAR, toen het Paleis voor Schone kunsten in mei en juni 1968 werd bezet door studenten. Toch dragen de spandoeken geen slogans. Ze doen dienst als betekenisdragers waarvan de omvang de dringendheid van hun onuitgesproken boodschap benadrukt.

Voorbij