15

Op Slow Art School Day (29 april 2019) spoort BOZAR jongeren van het secundair onderwijs aan om hun tijd te nemen en de werken van een Brusselse grootmeester en sleutelfiguur van de Vlaamse renaissance in alle rust te ontdekken. 
Bernard van Orley, hofschilder bij Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, stond al snel aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Zijn portretten leverden hem een internationale reputatie op en krijgen als getuigenissen van de grote figuren van zijn tijd een prominente plaats op de tentoonstelling. 
Met een socratische aanpak en interactieve activiteiten prikkelt de Slow Art School Day de verbeelding en creativiteit van de leerlingen. Samen met hen buigen we ons over vragen als: “Wat zegt een portret over de afgebeelde persoon?”, “Wat vertelt de compositie van een schilderij ons?” of “Waar staat de portretkunst vandaag?”. 
In een luchtig bezoek, uitgewerkt op maat van scholen, worden de leerlingen uitgenodigd om verbanden te leggen tussen het heden en het verleden, om zich te buigen over wat de werken ons vertellen over gisteren en vandaag, en om gedachten en ervaringen uit te wisselen die Van Orleys nalatenschap overstijgen, door actuele beelden te bespreken.

 

 

School Day voor lager onderwijs