28

Muziek van Frederic Chopin
Choreografie door Mikhail Fokin
Geënsceneerd door Elena Pankova
Sint-Petersburg klassiek ballet
met de sterren van de Mariinsky- en Mikhailovsky-theaters
Les Sylphides
is een ballet gemaakt door de choreograaf MikhailFokin voor Anna Pavlova, een danser met uniek lyrisch talent. Het werd voor het eerst gepresenteerd in het Mariinsky Theater in St. Petersburg in 1908 en al snel koos Sergei Diaghilev het voor zijn project Ballets Russes. In 1909 werd het voorgesteld in Parijs in het Théâtre du Châtelet. Nadien vond het in de 20e eeuw zijn weg naar het répertoire van de balletgezelschappen over de hele wereld.
Les Sylphides, een fantasieballet dat het romantische ballettenvan het begin van de 19de eeuw oproept, neemt het publiek mee naar de wereld van dromen, mijmeringen en fantasieën. Het verhaalt over een jonge poëet, die onwezenlijke elfen ontmoet in een schaduwrijk park, en hun dansen doen hem zijn zorgen en de beslommeringen van de echte wereld vergeten.


Muziek van Piotr Tchaikovsky
Choreografie door Marius Petipa
Herwerkt door Mikhail Venshchikov

Aurora's Huwelijk


Dit ballet, geïnspireerd door een sprookje van Charles Perrault, vertelt het verhaal van de charmante prinses, Aurora, die, na honderd jaar te hebben geslapen, wakker wordt door de kus van prins Désiré.
The Sleeping Beauty werd voor het eerst gepresenteerd in 1890 in het Mariinsky Theater en werd meteen enthousiast onthaald door de balletliefhebbers. De feeën, elfjes en sprookjesfiguren brengen de zoete jeugdherinneringen terug en dompelen het publiek onder in de betoverende enmysterieuze atmosfeer. Drie decennia later besloot Serge Diaghilev het ballet aan te bieden aan het Europese publiek. De beste stukken, samengebracht in één bedrijf, werden toegevoegd aan het repertoire van de BalletsRusses als Aurora's Wedding.