24

Hank Willis Thomas (geb. 1976, VS) gebruikt in zijn werk vaak herkenbare iconische beelden die uit vele bekende reclame en branding campagnes komen. Thomas ziet overal culturele kloven in het dagelijkse leven, voornamelijk als het om ras (dat verzinsel van onze verbeelding) gaat. In een recensie van 2013 schreef Holland Cotter in de New York Times “{Hank} is bijzonder scherpzinnig geweest in zijn analyse van wat W.E.B. Du Bois het dubbele bewustzijn noemt, de conditie waarin mensen het (vaak negatieve) beeld van zichzelf in andermans ogen zien zodanig dat ze er uiteindelijk toe gebracht worden hun leven te fatsoeneren om zich aan dat beeld te conformeren.” Zo gaat zijn werk verder dan alleen maar kunst maken om de diepere kloven in onze cultuur te analyseren en te ontmaskeren. Tijdens dit avondgesprek plaatsen kunstenaar Hank Willis Thomas, curatrice Christine Eyene en Open Society-voorzitter Patrick Gaspard het werk van de kunstenaar in het licht van de politieke verschuivingen.

Hank Willis Thomas is een conceptueel kunstenaar. Hij buigt zich voornamelijk over thema's als perspectief, consumptie, identiteit, media en popcultuur. Zijn werk werd al opgenomen in tal van openbare collecties, waaronder in het New Yorkse Museum of Modern Art, het Solomon R. Guggenheim Museum en het Whitney Museum of American Art. Thomas kreeg een Gordon Parks Foundation Fellowship (2019), een Guggenheim Fellowship (2018), de AIMIA | AGO Photography Prize (2017) en een Soros Equality Fellowship (2017). Daarnaast is hij lid van de New York City Public Design Commission.
Christine Eyene is kunsthistorica, -recensente en curatrice. Ze voert onderzoek naar hedendaagse kunst aan de University of Central Lancashire, waar ze meewerkt aan Making Histories Visible, een interdisciplinair project rond beeldende kunst in het Centre for Contemporary Art van de universiteit, geleid door prof. Lubaina Himid. Als onderzoekster en curatrice buigt ze zich vooral over hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora, ‘Black British Art’ en genderkwesties in conceptuele kunst, meer bepaald de klankkunst.
Patrick Gaspard is voorzitter van Open Society Foundations. Hij trad in 2017 toe tot Open Society Foundations als vicevoorzitter. Daarvoor was Gaspard van 2013 tot 2016 actief als ambassadeur van de VS in Zuid-Afrika. Gaspard kan terugvallen op heel wat ervaring in het voeren van campagnes voor presidents- en congresverkiezingen. Recent was hij topmedewerker van president Barack Obama, directeur van het Democratic National Committee, assistent van de president en hoofd van het White House Office of Political Affairs.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de steun van:
De ambassade van de VS in België
Open Society European Policy Institute
​​​​​​​Open Society Foundations
Galerie Maruani Mercier
De Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Wist je dat?