20

Protestbewegingen hebben de evolutie van maatschappij en politiek op kritische momenten gewijzigd. Het panel gaat discussie aan over de evenementen van de jaren 1960 die de status quo in Europa, Amerika en Afrika hebben uitgedaagd. Los van hun uiteenlopende oorzaken hebben ze gemeen dat ze gedreven werden door een gedeeld sterk verlangen naar verandering en de herdefiniëring van machtsverhoudingen. Deze strijd voor persoonlijke vrijheden, burgerrechten, raciale rechtvaardigheid en gender gelijkheid had een sterk effect op de volgende generaties. De sprekers weiden ook uit over hoe het protest in hun eigen leven zijn intrede deed en hoe de protestbewegingen van de jaren 1960 hun wereldbeeld mee gevormd heeft.

Sprekers: Patrick Gaspard (voorzitter Open Society Foundations), Kendell Geers (Zuid-Afrikaans kunstenaar en anti-apartheidsactivist), Manu Claeys (essayist, activist en auteur van het boek Red de democratie!); Timea Junghaus (Directrice van het European Roma Institute for Arts and Culture, ERIAC, Berlijn) en Heleen Debeuckelaere (mede-oprichtster Black speaks Back).
Moderator: Heather Grabbe (Directrice van het Open Society European Policy Institute)

Voorgesteld in kader van de focus die BOZAR brengt over het nalatenschap van 1968, revolutie en Black Protest bewegingen wereldwijd.

 

Programma:
18:00 receptie
in aanwezigheid van Patrick Gaspard
19:00 aanvang van de conferentie, gevolgd door een receptie