27

De grote belofte van de Franse literatuur in dialoog met zijn filosofische evenknie. Ze staan aan de vooravond van een grote internationale doorbraak en worden in de Verenigde Staten inmiddels omschreven als “The new French intellectuals”. Momenteel werken ze samen aan een boek, wat inmiddels leidde tot het controversiële artikel Manifeste pour une contre-offensive intellectuelle et politique.
“Politiek beleven is vandaag voor de meesten van ons, machteloosheid beleven”, zoals een van de sloganeske zinnen uit hun manifest luidt. Omdat de Franse regering de linkse idealen in de steek heeft gelaten, roepen ze progressieve denkers op om zich in te laten met politiek en het publieke domein te bezetten. “Intellectuels de gauche, réengagez-vous !”. 
Tijdens een unieke ontmoeting in BOZAR praten Édouard Louis en Geoffroy de Lagasnerie over de rol van hun maatschappelijk engagement in hun literair en filosofisch werk. 
Het gesprek zal gemodereerd worden door Gilles Collard, mede-oprichter van het tijdschrift Pylône en pedagogisch verantwoordelijke voor het Atelier des écritures contemporaines aan La Cambre.

Édouard Louis is de kroonprins van de Franse literatuur. Zijn romandebuut Weg met Eddy Bellegueule, over een arbeidersgezin in een armlastig stadje in Noord-Frankrijk, was meteen een internationaal succes. Zijn tweede roman Geschiedenis van geweld is een nietsontziende roman over een verkrachting, die de oorzaken en consequenties van het fenomeen geweld probeert te doorgronden. Recent publiceerde hij Qui a tué mon père, dat dit najaar bij De Bezige Bij als Ze hebben mijn vader vermoord verschijnt.

Geoffroy de Lagasnerie is filosoof en socioloog. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse denkers van vandaag, bekend van o.a. L'Art de la révolte. Snowden, Assange, Manning (2015). Hij publiceerde talrijke artikels en boeken over sociale en politieke filosofie, cultuursociologie en het intellectuele leven. Hij is bijzonder geïnteresseerd in het werk van Pierre Bourdieu en Michel Foucault.