20

In 1914 marcheerde de bloem van de Europese naties euforisch de oorlog in die niemand en iedereen had gewild. In de modder van de loopgraven kwamen de ontnuchtering en de wanhoop snel. Toch dronk men op alle fronten de bittere beker van plichtsbesef en fatalisme tot op de bodem.
Toen de rook optrok en de kanonnen zwegen, telde Europa zijn illusies bij elkaar op, kwam Dada uit de loopgraven gekropen en begon men aan de bouw van kerkhoven, monumenten en herinneringen.

 

Zeven acteurs brengen poëzie en proza uit 1914-1918. Ze staan voor zeven talen, zeven soldaten, zeven naties of mogendheden.
Twee ceremoniemeesters vertellen het verhaal van de oorlog in het Nederlands en het Frans. Wat ging er aan vooraf? Wat volgde? 

Deze meertalige, multimediale voorstelling  brengt in woord, beeld en muziek de Groote Oorlog, die met een knal de twintigste eeuw inluidde en tot vandaag zijn schaduw werpt. 
Nu de allerlaatste ooggetuigen in alle stilte verdwijnen, moeten deze verhalen verteld worden, voor ze definitief deel worden van het verleden.

Met: Tunde Adefioye, Polina Akhmetzyanova, Isabelle Barth, Charlotte Van den Broeck, Edoardo Ripani, Elisabeth Salverda, Melike Tarhan, Luc Vandermaelen, Mélina Van Hoof, Anke Verschueren

Met teksten van o.a. E.M. Remarque, L.F. Céline, Marguerite Yourcenar, W.H. Auden, Ernst Jünger, Wilfred Owen, Hugo Claus, Ivor Gurney, Vladimir Majakovski, Giuseppe Ungaretti, W.B. Yeats, Tristan Tzara, Herman De Coninck, M.C. Kuntay, Benno Barnard, Siegfried Sassoon, Harold Pinter, Suheir Hammad.