19

Met: Inua EllamsBernardine EvaristoAmina JamaCatherine JohnsonNick Makoha & Roger Robinson. Special guest: Linton Kwesi Johnson. Presentatie: Elisabeth Severino Fernandes aka Miss Elli

De Britse literatuur lijkt van buitenaf vooral wit en mannelijk met grootmeesters als Ian McEwan en Julian Barnes. Maar er is zoveel meer dan dat. Hoog tijd om dat te ontdekken! Vijf schrijvers met Afrikaanse of Caraïbische roots komen naar Black Britain. Ze schrijven over de in's en out's van her majesty's empire: identiteit, migratie, racisme, maar er is ook plaats voor liefde en protest. De auteurs lezen voor uit eigen werk, terwijl een boekje met de Nederlandse en Franse vertaling zal worden uitgedeeld. De legendarische Linton Kwesi Johnson voegt zich bij hen en zal ook een gedicht voordragen. De avond eindigt met Mixtape, een literair concert met muziek en spoken word.

Inua Ellams werd geboren in Nigeria en is dichter, toneelschrijver, acteur, grafisch kunstenaar en ontwerper. Hij mocht al heel wat awards in ontvangst nemen voor zijn creatieve werk. Ellams werkte al in opdracht van de Royal Shakespeare Company, het National Theatre, Tate Modern, Louis Vuitton, Chris Ofili en de BBC.
Bernardine Evaristo is professor Creatief Schrijven aan de Brunel University en viel al meermaals in de prijzen als schrijfster van zeven romans en dichtromans waarin ze de Afrikaanse diaspora belicht. Ze schrijft daarnaast nog kortverhalen, essays, poëzie, recensies en hoorspelen voor de BBC.
Amina Jama woont in Londen. De Somalisch-Britse schrijfster werd finaliste op Words First in London, een samenwerking tussen Roundhouse & BBC Radio 1Xtra. Ze nam ook deel aan het Barbican Young Poets-programma, was een van de gastvrouwen op BoxedIn in Boxpark Shoreditch. In haar werk verdiept ze zich in ontheemding, een tweevoudige culturele identiteit en familie.
Catherine Johnson is een gevierd schrijster. Ze heeft al meer dan twintig jeugdromans op haar naam staan. Ze schreef ook al voor televisie en werd in de filmwereld bekroond voor Bullet Boy, terwijl haar hoorspel Fresh Berries mocht meedingen naar de Prix Italia.
Nick Makoha werd geboren in Oeganda, maar vluchtte samen met zijn moeder voor het dictatoriale regime van Idi Amin Dada. Makoha stelde zijn werk al voor op verschillende internationale evenementen. Makoha behoort tot de eerste schrijvers van Speaking Volumes - Breaking Ground, en staat aan het hoofd van het Youth Poetry Network.
Roger Robinson is auteur, dichter en muzikant. Hij is een onvermoeibaar, niet-aflatend getuige van het leven in Brixton en het Groot-Brittannië na de rellen en vóór de brexit. Als internationaal gevierd dubdichter brengt hij een krachtige mix van ritmische poëzie en sociale thema’s.

Linton Kwesi Johnson werd in 1952 geboren in Jamaica, en kwam naar Londen in 1963. Hij was lid van de Black Panthers en creëerde werk met Rasta Love, een groep dichters en drummers. In 1974 publiceerde Race Today de eerste poëziebundel van Johnson, Voices of the Living and the Dead. Sindsdien gaf hij nog vier boeken uit en in 2002 werd hij de tweede levende en eerste zwarte dichter die zijn werk toegevoegd zag worden aan de reeks Penguin’s Modern Classics, onder de titel Mi Revalueshanary Fren: Selected Poems. Sinds 1981 leidt Linton Kwesi Johnson zijn eigen platenlabel, LKJ Records. Hij heeft gewerkt als journalist en vertrekt nog geregeld op wereldtournee met de Dennis Bovell Dub Band.