27

Deze zomer concentreert BOZAR zich op de thema's verzet, vrijheid, mensenrechten en gelijkheid ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de studentenprotesten die in mei 1968 losbarstten in Parijs. In de marge van de tentoonstelling RESIST! The 1960s protests, photography and visual legacy, stelt de Russische kunstenaar en activist Artem Loskutov uit Novosibirsk een locatiegebonden installatie voor op de gevel van het Paleis voor Schone Kunsten. Bovendien stelt hij de foto's en video's van zijn Monstraties tentoon.
Loskutov is vooral bekend voor de organisatie van jaarlijkse Monstraties op 1 mei in Rusland. Volgens de kunstenaar is het beter om te reageren op de hedendaagse realiteit in Rusland door de achterhaalde Sovjetideologie op baldadige wijze te vervangen door dadaïstische absurditeit. Na veertien jaar is het Monstratiefenomeen, kleurrijke artistieke happenings met absurde en komische slogans, uitgegroeid tot een massale burgerbeweging. Ondanks verschillende pogingen van de overheid om het evenement te verbieden en talloze arrestaties van organisatoren, worden al in 20 Russische steden Monstraties georganiseerd, van Moskou en Sint-Petersburg tot Krasnojarsk en Vladivostok.

De artist talk van Artem Loskutov wordt gemodereerd door de curatrice van de expo, Christine Eyene (VK). Ze zullen het hebben over hedendaagse kunst en visueel verzet om het hoofd te bieden aan sociaal-politieke strubbelingen en het belang van dergelijke praktijken in deze woelige tijden.