27

Drie auteurs belichten ‘de vreemdeling’ in hun boeken, in de buitenwereld en in zichzelf. Na jaren van ballingschap verdeelt de Zuid-Afrikaanse schrijver Breyten Breytenbach zijn tijd over Europa en Afrika. De Palestijnse dichteres uit Israël Asmaa Azaizeh woont in een land waar haar volk almaar minder ruimte toebedeeld krijgt. De Iraakse romanschrijver Sinan Antoon woont in New York, waar hij lesgeeft en romans schrijft over zijn thuisland.
Fotograaf Marc Trivier vertelt het verhaal bij zijn foto’s van Darwish. Het gesprek wordt geleid door Tarquin Billiet.

De rode draad doorheen de avond is het werk van Palestijns schrijver en ‘vreemdeling’ bij uitstek Mahmoud Darwish, die in augustus 2008 overleed. De auteurs zullen het hebben over hun band met het oeuvre van Darwish en de mate waarin zij zich vreemden voelen in hun leven en werk.

De ballingschap van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish bleek een ervaring die zijn hele leven zou tekenen. Zijn thuisland werd hem ontnomen, waarna hij in zijn werk steeds weer naar de ballingschap teruggreep, als ware het een verslaving.

De legendarische Zuid-Afrikaanse schrijver en schilder Breyten Breytenbach (1939) was een fervent tegenstander van het apartheidsregime. Na de dood van Darwish in 2008 schreef hij het lange gedicht Oorblyfsel: op reis in gesprek met Magmoed Darwiesj.
Asmaa Azeizeh (1985) is een Palestijnse dichteres. Ze woont in Haifa, Israël. Ze was de eerste directrice van het Mahmoud Darwish Museum in Ramallah.
Sinan Antoon (1967) is een schrijver en dichter uit Irak. Hij vertaalde onder meer het laatste prozawerk van Mahmoud Darwish In the Presence of Absence.