21

Amer Hlehel tekst, acteur – Amir Nizar Zuabi regie, vertaling – Ashraf Hanna scenografie – Habib Shehadeh Hanna muziek – Muaz Jubeh belichting

Taha is gebaseerd op het boek My Happiness Bears No Relation to Happiness van Adina Hoffman en geïnspireerd op het verhaal van de Palestijnse dichter Taha Muhammad Ali. Het is in de eerste plaats een ontroerend werk, dat het leven en het oeuvre van de kunstenaar schetst. Zijn poëzie vertelt de ervaringen van de vluchtelingen en de anderhalf miljoen Palestijnen die na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949 in Israël bleven. Het stuk beschrijft niet zozeer de tragedie van een dichter, maar viert via hem de triomf van het leven. Het is een reconstructie van een leven vol hoop, ondanks die periode van 50 jaar waarin hij zijn huis, zijn geliefde en zijn vrienden verloor.

Amer Hlehel is een Palestijnse schrijver en acteur. Hlehel slaagt met glans in de uitdaging om Taha weer tot leven te brengen. Dat doet hij in zijn eentje, met een buitengewone podiumprésence vol emotie, humor en resoluut ontwapenende menselijkheid.

Acteur, regisseur en toneelschrijver Amer Hlehel woont in Haifa. Hij heeft verschillende stukken geschreven, onder andere Taha (Beste Productie – Asian Arts Award – Edinburgh 2017), en acteerde in tal van producties. Zo speelde hij bij de Royal Shakespeare Company in Stratford-upon-Avon de rol van Caliban in David Farrs bewerking van The Tempest van Shakespeare. Hlehel speelde in de Palestijnse films The Time that Remains en Paradise Now, die laatste werd met een Golden Globe bekroond. Hlehel is een alumnus van het Sundance Institute Theatre Program.
Amir Nizar Zuabi is zonder twijfel een van de belangrijkste regisseurs uit het Midden-Oosten. Zijn eerste productie in Ramallah maakte hem op slag internationaal bekend. In Groot-Brittannië werkte hij onder andere bij het Young Vic Theatre en de Royal Shakespeare Company. Bij de Vlaamse Opera regisseerde hij een controversiële, openlijk politieke Samson & Dalila (2009) en in 2008 richtte hij de ShiberHur Theatre Company op.