14

Árpád Schilling regie, tekst – Annamária Láng tekst – Attila Balázs acteur – András Zsolt Bandi acteur – Zsolt Csata acteur – Ninoslav Đorđević acteur – Enikő Éder acteur – Andrei Elek acteur – Branislav Jerković acteur – Sándor Mátrai Lukács acteur – Dragana Šuša actrice – Andrea Tokai actrice – Richárd Vass acteur – Carmen Vlaga-Bogdan actrice – Bence Bíró dramaturgie – Emőke Kedves vertaling – Zoltán Molnár vertaling – Júlia Dobre productie – Réka Fekete productie – Zoltán Gálovits productie – Bojana Kovačević productie – Ildikó Ságodi productie – Kertész Éva stage manager

Immigranten uit verschillende Oost-Europese landen worden opgesloten in een verlaten gebouw, ergens in Groot-Brittannië. Het wachten lijkt hen eindeloos, maar is ook een gelegenheid tot introspectie. “Wat is het effect wanneer je aan iets verzaakt, zonder er iets voor terug te krijgen?” lijken de hoofdrolspelers zich af te vragen.

De voorstelling, die in zeven scènes is opgesplitst , is een scherpzinnige analyse van de aangeboren of verworven reflexen, gewoonten en gedragingen, het gebrek aan zelfvertrouwen, de angsten en de dromen van migranten uit de Balkanlanden. In een uniek experiment stopte regisseur Árpád Schilling, een grote naam in het hedendaagse theater, de acteurs geen kant-en-klare tekst in de handen, maar vroeg hij hen tijdens de repetities om te improviseren op basis van scènes die hij hen voorstelde. De Hongaarse, Roemeense en Servische acteurs putten uit hun persoonlijke wortels en identiteit het basismateriaal dat ze voor de ogen van de toeschouwers verfijnen. De kostbare authenticiteit die hieruit ontstaat, is wat Exit zo prachtig maakt.

Árpád Schilling is een van de belangrijkste Hongaarse theaterdirecteurs. Hij richtte een theatergezelschap op, Krétakör of Krijtcirkel, waarmee hij voorstellingen bracht die wereldwijd gewaardeerd werden. Overal waar de jonge regisseur aan de slag ging, maakte hij furore. Hij kreeg verschillende aanbiedingen van grote Hongaarse theaters, maar verkoos zijn eigen weg te blijven gaan.