28

Gianina Carbunariu concept – Ruxandra Maniu acteur – Ilinca Manolache actrice – Alexandru Potocean acteur – Gabriel Răuță acteur – Bogdan Zamfir acteur – Dorothee Curio scenografie – Mihai Păcurar video – Bobo Burlăcianu muziek

Met Artists Talk proberen we verschillende standpunten tegenover elkaar te zetten. Situaties waarin ethiek – iets wat zogezegd deel uitmaakt van het betoog – uit onwil, onwetendheid, nalatigheid of ijdelheid naar de achtergrond wordt geschoven of eenvoudigweg buiten beschouwing wordt gelaten door de volgelingen van kunst om de kunst.
De zes scènes in de voorstelling zijn geïnspireerd op interviews en op gesprekken met het publiek waarvoor ik de afgelopen jaren optrad, zowel in eigen land als in het buitenland. Hoewel de gelijkenissen met echte personen niet toevallig zijn, is de voorstelling niet bedoeld om bepaalde kunstenaars met een bepaald betoog in verband te brengen. Als onderdeel van het systeem willen we begrijpen hoe de (on)verantwoordelijkheid van de kunstenaars tot uiting komt via hun betoog over hun eigen visie en de wereld waarin ze leven.
(Gianina Cărbunariu)

Gianina Cărbunariu werd geboren in 1977 en kreeg haar opleiding in het postcommunistische Roemenië. Haar theater is spontaan, zonder toegevingen en schommelt tussen revolutionaire energie en desillusie. Haar stukken worden wereldwijd opgevoerd en bieden een alternatieve kijk op het Roemenië van vandaag, maar stellen ook meer universele vragen over de visie van het Westen op vooruitgang en succes. Bovendien vormen ze misschien wel de kiem voor een vanuit het Oosten geïnspireerd Europees politiek theater dat vraagstukken bij de kern aanpakt, zoals communautaire integratie, het teruggrijpen naar de identiteit en collectieve actie.